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Q1: Compared with previous Astrophysics Concept Study Reports (as well as Step 1 of 
this AO), the required lines per page (48) has decreased by ~ 13%. Will the page 
limit be increased correspondingly?  

A1: Requirement CS-3 in the CSR Guidelines was updated to change the text 
requirement from 48 lines per page to 55 lines per page. 

 
Q2: What does “column marking” mean in Requirement CS-17 in the CSR Guidelines?  

A2: In Section D, Science Investigation, a vertical mark should be placed in the margin 
beside any text that has changed from the Step 1 proposal. A number may be added 
beside the vertical marking to show the corresponding part of the change matrix that 
is required as Appendix L.17. 

 
Q3: Where technologies are proposed that are not yet mature to TRL 6, is the proposed 

backup plan evaluated against the baseline science?   
A3: Yes.  TMC only considers the Baseline Science Mission (see Section 5.1.4 of the 

2019 Small Explorers Program AO and Section 5.2.4 of the PEA) when evaluating 
the CSRs. Backup plans are required for technology not yet at TRL 6, and TMC 
evaluates those plans against the Baseline Science Mission. Proposals generally 
include less-mature technologies to enable more ambitious baseline science. A team 
proposing less-mature technology should make its best case for the approach to 
maturing that technology, and its best argument that the backup technology will 
produce science that will also meet the baseline, or will produce science only slightly 
degraded from the baseline. Factor B-4 of the Science Implementation review 
considers the backup plans in the context of the threshold mission. 

 
 
Q4: How is the threshold science mission assessed? 

A4: Requirement B-18 of the SMEX AO and the SALMON-3 defines the threshold 
science mission as the "minimum acceptable data and scientific return for the 
mission, below which the mission would not be worth pursuing". The scientific 
value of the Threshold Mission is considered in the Form A review. In the Science 
Implementation review, factor B-4 assesses "the approach to descoping the Baseline 
Science Mission to the Threshold Science Mission" if development problems force a 
reduction in scope, while the maturity of both baseline and threshold Level 1 science 
requirements are assessed under Factor B-8 in the Concept Study Guidelines. 
Requirement CS-18 specifies that draft mission success criteria should be based on 
the threshold science requirements.   

 
 
 



Q5: Has the NASA Point Of Contact (POC) listed in the NASA’s Space Communications 
and Navigation (SCaN) Mission Operations and Communications Services (MOCS) 
document changed?  
A5: Yes, the new POC is Jerry Mason (NIMO Office Chief). Phone:(301) 286-9515 

Email:  jerry.l.mason@nasa.gov 
 

Q6: Has the NASA Point Of Contact (POC) for the ISS Research Integration Office 
changed?  
A6: Yes, the new POC is Brandon Reddell, PhD. Phone:(713) 737-5918 Email:  

brandon.d.reddell@nasa.gov. This change will be reflected in the CSR Guidelines. 
 

Q7: Has a further document been provided in the SMEX and MO Program Libraries to 
provide more information on Protecting SMD Spaceborne assets? 
A7: Yes, the document “FAQs for Protecting Spaceborne Assets“can be found under the 

heading “Documents Referenced by CSR Guidelines (for Step 2)”.  
 

Q8: Are templates provided for all the Microsoft Excel files that are required to be 
submitted with the CSR document? 
A8: Microsoft Excel templates for the Science Traceability Matrix and the Mission 

Traceability Matrix, the cost tables 3a/3b, the MEL and the conflicted party list are 
provided in the Program Library. Excel templates are not provided for the other cost 
tables required in Sections J and K of the CSR Guidelines. 

 
Q9: In light of the impacts of COVID-19 on communications, access to modeling tools, 

access to lab resources, government facilities, and other considerations prioritizing 
team health, could additional time be provided for CSR development? 
A9: Yes. Due to the impacts of COVID-19, NASA will extend the CSR due date from 

December 17, 2020 to March 4, 2021. The Launch Readiness Date (LRD) will also 
be moved to the end of FY2025.  The CSR Guidelines will be updated to reflect 
these changes. The draft list of the CSR participants that is required three months 
prior to the due date of the CSR will now be due by December 4th, 2020. (revised 
06/30/2020) 

 
Q10: Section 5.2.4 of the MO PEA states that “NASA intends to assume that all selected 

Astrophysics missions will offer a Participating Scientist or Guest Investigator 
Program” and that “proposals should only describe SEOs other than Participating 
Scientist, Guest Investigator, or Data Analysis Programs.” Is a MO team required to 
cost out a Guest Investigator (or equivalent) program in the CSR?  Do we also need to 
provide justification for such a program? 
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A10: The requirements for SEOs are intended to be the same for the MO as for the 
SMEX: Section 5.1.5 of the SMEX AO states that "Activities such as extended 
missions, guest investigator programs, general observer programs, participating 
scientist programs, interdisciplinary scientist programs, and/or archival data analysis 
programs, where appropriate, have the potential to broaden the scientific impact of 
investigations. These and other optional activities may be proposed as Science 
Enhancement Options (SEOs). ... NASA assumes that one or more of the activities 
specified above will be proposed, even after down-selection, so SEOs need only to 
be described in proposals if they are atypical (e.g. a guest investigator program that 
is envisioned to be significantly larger than the historical norm)." A guest 
investigator or participating scientist program during the prime mission is not 
considered atypical. 

 
Q11: The NASA SMD Launch Vehicle Secondary Payload Adapter Rideshare Users Guide 

(2020 SMD ESPA RUG EVM-3, dated 2020-06-02) in the Earth Venture Mission-3 
(EVM-3) acquisition program library (at https://essp.larc.nasa.gov/EVM-3/evm-
3_library.html) differs from the Rideshare Users Guide "2019-04-01 2019 Astro 
ESPA RUG" in the 2019 Astro MO program library. Does the newer document better 
reflect the likely requirements that will be imposed on a rideshare payload? 
A11: The newer document 2020 SMD ESPA RUG EVM-3 updates some reference 

documents, and includes small changes such as a slightly wider range of allowed 
temperatures in the integration facility, and a warning that rideshare payloads may 
face stricter contamination requirements. The ground rules and assumptions 
provided in the new document are likely a better guide to what will be required when 
manifesting a rideshare payload, but the Concept Study will be evaluated against the 
2019-04-01 document provided when the AO was released.  However, as stated in 
the 2019 Astro ESPA RUG section 1.2, “specific interface requirements and generic 
environment definitions will not be formalized until the launch vehicle contractor 
and primary observatory have been selected and the mission integration cycle has 
begun. It is critical that secondary payloads carry additional margins to account for 
any associated applicable uncertainty”. 

 
Q12: Are the mission unique payload isolation system, the Class 100K integration 

environment, and the T-0 pure GN2 purge included as part of the NASA-provided 
launch services and not charged against the PI Managed Mission Cost (PIMMC) 
under the cost cap? 
A12: The mission unique payload isolation system, Class 100k integration environment 

and T-0 GN2 purge are services that are available on the NASA-provided launch 
services contract and are outside the PIMMC and AO cost cap. 
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Q13: Will NASA provide a Coupled Loads Analysis (CLA) for the SMEX concept missions 
based on potential launch vehicles?   
A13: LSP is able to perform NASA-provided CLA for the SMEX concept missions at no 

charge to the PI Managed Cost Cap, if the spacecraft model is provided in the 
requisite format and if the requested CLA can be accommodated within the analysis 
staff workload. Study teams for the SMEX payloads should coordinate a request for 
CLA with Mr. Chuong Nguyen at NASA KSC.   

 


